• VINKEN 1: THUIS MAAR TOCH UIT EN WINNEN

  19 nov 2023
 • De tweede wedstrijd in de 1e klasse was een pittige confrontatie tegen KV Danaïden. In een mooie maar tamelijk sfeerloze topsporthal in Leiden, moest de “opa” van de Danaïden worden bestreden. Dat lukte goed en mede dankzij extreem veel gescoorde strafworpen gingen we met een 24-19 overwinning en twee wedstrijdpunten terug naar Vinkeveen.

  KV Danaïden was al eens onze tegenstander in de veldcompetitie. In deze klasse treffen we elkaar nu voor de eerste keer in de zaal. Door omstandigheden moesten we onze thuiswedstrijd in de zaal van de Danaïden spelen, het thuisvoordeel was er dus niet.

  De hal

  In het grote sportcomplex met twee hallen speelden wij in de topsporthal. Zo te zien de plek waar de Leidse basketbalvereniging ZZ Leiden haar thuiswedstrijden speelt en veel wint. Ze zijn een regelmatig winnaar van de competitie en de beker. De tribunes (deels ingeschoven) bestaan uit groene en witte stoeltjes. Op de lichtbruine vloer een immens aantal strepen en lijnen, gelukkige was de zwarte lijn voor ons spelletjes wel helder.

  De schotklok ging wel af, maar dat was geen enkele keer omdat we niet binnen 25 seconden de korf raakten of de bal kwijtraakten. Van beide kanten werd dat spelletje dus wel goed gespeeld.

  De tegenstander

  Normaal spelen zij in een blauw-zwarte combinatie, maar omdat ze ‘uit’  speelden werden het oranje shirts en zwarte broekjes en rokjes. Een mooie mix van iets ouder en jongeren. In hun gelederen speelde ook “opa” of wel de senior onder de senioren. Hij was verantwoordelijk voor meer dan de helft van de doelpuntenproduktie van zijn team. We hadden onze handen vol aan deze speler. 12x werd er gescoord door een Leidse man en 7x door een dame uit deze stad. Van de zeven strafworpen wisten ze er 6 te scoren, beter ging het met het schieten van afstand, zowel de dames als de heren scoorden er 5. Opvallend was dat de heren vooral in de eerste helft raak schoten en de dames in de tweede helft. Helaas had de coach teveel praatjes en moest na een gele kaart verplicht gaan zitten en 4 minuten zijn mond houden.

  Vinkenaanval 1

  Van de 24 doelpunten scoorde ons eerste viertal er maar liefst 15. Hoewel Levi en Jerom pittige tegenstanders hadden, wisten ze toch zeer regelmatig te scoren. De scores kwamen uit handen van Levi 5x, Jerom 6x, Zoë 4x. Tezamen met Deena stonden ze relatief weinig in de aanval. 1e helft ongeveer 11 minuten en in de 2e helft ongeveer 12 minuten.

  Ze moesten met elkaar de nestor van de Danaïden zien te bedwingen, dat was lastig want hij was scherp in de afronding en slim in zijn bewegingen. Daarnaast had hij ook een behoorlijke lengte. Gelukkig waren zijn vakgenoten niet zo heel scherp in de afronding en werd er ook nog weleens onnodig balverlies geleden.

  Vinkenverdediging 1

  In het eerste verdedigingsvak moesten Kiki, Bart, Jelle en Robin stand houden tegen de Leidse kracht. Verdedigend hadden ze het goed op orde, de tegenstander was toch een maatje kleiner. Vooral Robin liet haar tegenstandster regelmatig haar achterkant zien. Naast een paar mooie doorloopballen was het ook genieten van een mooi verdedigingsblok. Al met al kon dit vak 27 minuten aanvallen en 23 minuten verdedigen. De scores in dit vak kwamen van Bart 2x, Jelle 1x, Robin 3x en invaller Finn ook 3x.

  Vinkeninvallers

  Coach Frank Dankelman deed sporadisch een beroep op de invallers, soms was je net klaar met opschrijven van wissels en dan kon je het weer terugdraaien. Iris en Gideon gingen erin en binnen 2,5 minuut er weer uit. Aan het einde was er ook nog bijna 2 minuten speeltijd. Finn maakte een prachtige invalbeurt. Hij speelde ruim 15 minuten mee en legde er toch maar weer drie doelpunten in het mandje.

  Scheidsrechter

  Scheidsrechter Meijer was streng doch rechtvaardig. Vanaf het allereerste fluitsignaal was hij streng voor beide partijen. Als het fysieke contact iets meer was dan een aai, dan was daar het onverbiddelijke fluitsignaal voor een vrije bal of een strafworp. Er was in zijn commentaar ook heel weinig sprake van Spaanse woorden. Het was voor iedereen duidelijk wat hij bedoelde, ongeacht of je het er mee eens was. Van mij krijgt hij het cijfer 9 !!

  Scoreverloop :

  1-0 Zoë vrije bal
  2-0 Zoë strafworp
  3-1 Bart strafworp
  4-1 Levi afstand
  5-4 Levi afstand
  6-4 Levi strafworp
  7-4 Bart strafworp
  8-5 Levi strafworp
  9-5 Jerom afstand (erg ver naar buiten gedrongen maar prachtig doelpunt)
  10-6 Robin afstand
  11-7 Jerom afstand (lekker weggetrokken uit de korfzone en dan gewoon boem er in)
  11-8 Snelle Jelle met een doorloopbal
  13-9 Jerom afstand, direct na rust, dat was een lekker statement
  14-10 Robin doorloopbal
  15-11 Zoë doorloopbal met schijnbewegingen
  16-12 Robin strafworp
  17-13 Jerom stafworp
  18-13 Finn afstand, we staan er nu 5 voor met nog 12 minuten te spelen
  19-14 Levi afstand
  20-14 Jerom afstand, “opa” keek er naar en kon de ballen alleen maar afvangen
  21-18 Finn redt ons met een afstandschot, na vier doelpunten op rij van KV Danaïden
  22-19 Zoë vrije bal, wat kan ze dat toch goed!
  23-19 Jerom strafworp
  24-19 Finn strafworp

  Toeschouwers

  “Uiteraard” weinig Vinkeveners kwamen er op de thuiswedstrijd in Leiden af, maar ook de Leidenaren hadden blijkbaar andere plannen. Al met al denk ik ergens rond de 60 of 70 toeschouwers, die zich allemaal ook redelijk ingetogen gedroegen. Geen tromgeroffel, niet al te veel commentaar op het veld. Al met al genoten ze denk ik van een pot korfbal met twee gelijkwaardige partijen, die veel strijd voerden. Er kon er deze middag maar 1 winnen en dat was De Vinken.

  Vinkenfan.