• Ter nagedachtenis aan Piet van der Neut

  29 mrt 2023
 • Deze week ontvingen we het bericht dat Piet van der Neut, lid van verdienste van De Vinken, op 92-jarige leeftijd is overleden.

  De Vinken… is altijd een grote vereniging geweest. Dat komt vooral door de sfeer en een beetje door de sport. Belangrijk is dat alleen in deze sport meisjes en jongens gezamenlijk sport kunnen bedrijven, maar het unieke is dat De Vinken deze gezamenlijkheid in een sfeer heeft weten om te toveren… … die sfeer die blijft, de jeugd neemt een belangrijke plaats in en de sport is niet verwaarloosd.”
  (Uit Kroniek deel I (1986), pagina 8, een terugblik van Piet op de eerste decennia van onze club)

  Piet van der Neut was al in de dertig toen hij in juni 1961 bij De Vinken kwam. In de opstelling van het eerste twaalftal van september 1961 en 1962 komen we zijn naam ook tegen (naast o.a. Mar Langelaar, Dini Wolfert, Bert van der Vliet en Cees Wolfert). Piet was één van de eersten binnen de club met een eigen auto (‘eend’), die veelvuldig bij uitwedstrijden ingezet werd, naast de busjes van Van Egmond.

  Piet heeft zich jaren ingezet voor onze club. Hij was verantwoordelijk voor de contributie-inning (1963- 1969) en van 1970 tot 1975 was hij onze voorzitter. In januari 1976, bij het 15-jarig bestaan, werd hij benoemd tot lid van verdienste van onze vereniging. In 1968 haalt Piet zijn scheidsrechterdiploma, dat hij vele jaren voor de club heeft verzilverd door, net als Gerard Verlaan, in onze beginjaren heel veel wedstrijden te fluiten. Tijdens zijn voorzitterschap is de verhuizing naar De Molmhoek gerealiseerd. Hij was voortrekker voor onze nieuwe accommodatie aldaar. Ook nam hij namens De Vinken zitting in de plaatselijke sportraad. Hij richtte een plaatselijk sportkeuringsbureau op en is na zijn actieve tijd bij De Vinken nog diverse jaren lid geweest van de kascommissie (later financiële commissie) van de afdeling Midden Nederland (in 1999 ontvangt hij het afdelingsereteken), een functie die hij ook bij veel andersoortige verenigingen (historische vereniging, Morgensterkerk) in onze regio heeft bekleed.

  Piet heeft een hoge leeftijd mogen bereiken. Tot het laatst bleef hij betrokken, zoals ‘onlangs’ nog bij de viering van ons zestigjarig bestaan, waar hij als enig toeschouwer de digitale show vanuit de kantine heeft bijgewoond. De laatste dagen mochten zijn kinderen (Ellen, Arend-Jan, Frank en Ruth) hun vader thuis verzorgen.

  Als leden van De Vinken denken we in dankbaarheid terug aan zijn aimabele persoonlijkheid en altijd opgeruimde, vrolijke verschijning.