• Schutterskorven en infrastructuur livestreams

  6 jul 2021
 • Korfbalvereniging de Vinken is partner van het Lokaal Sportakkoord (LS) van gemeente De Ronde Venen. In het LS maken lokale partijen afspraken over hoe zij met elkaar hun eigen ambities op het gebied van sport en bewegen willen bereiken. De kracht van sport en bewegen om te verenigen is groot, omdat mensen er plezier aan beleven. Plezier door actief te sporten, door te spelen op straat, door samen sportevenementen te bezoeken of door actief te zijn als vrijwilliger. 

  Dat plezier wordt niet beperkt door landsgrenzen of generaties. Kinderen van nu zullen later met plezier terugkijken op hun sportervaringen. Ze denken terug aan de trainer waar ze zoveel van hebben geleerd, aan de dag waarop ze trots de beker in ontvangst mochten nemen of aan het team waar ze vriendschappen aan over hebben gehouden. De medailles, diploma’s en foto’s zullen worden bewaard. Nog jaren later zullen de (on)tastbare herinneringen aan hun sportieve jeugd een glimlach op hun gezicht brengen. 

  De vraag is: Kan de sport aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen en daar tegelijkertijd een positieve bijdrage aan leveren? Kan de sport ervoor zorgen dat kinderen meer en beter gaan bewegen? Het LS van gemeente De Ronde Venen gaat de uitdaging met deze vraagstukken aan door initiatieven in de regio te ondersteunen. Vanuit onze vereniging zijn twee initiatieven akkoord bevonden, een ander initiatief (peutertraining 2-4 jaar) loopt nog.

  Schutterskorven

  Je hebt ze al even kunnen zien op het veld, misschien heb je er zelfs al even op kunnen scoren, tenminste... als het je lukte! De ‘schutterskorf’ is een speciaal ontwikkelde oranje korf (hoe kan dat ook anders, oranje is de kleur van ons land!) met een diameter van 33 centimeter. Dat is 7 centimeter (17,5%) kleiner dan de gewone wedstrijdkorf. Hierdoor worden spelers 'gedwongen' beter te mikken en de booglijn van het schot te optimaliseren. In de proefopstellingen was zichtbaar dat het schotpercentage op de wedstrijdkorf (de gele korf) aanzienlijk omhoog ging nadat korfballers op de ‘schutterskorf’ hadden geoefend. 

  Een doelpunt maken is natuurlijk één van de leukste elementen van korfbal. Op deze schutterskorf is dat een behoorlijke uitdaging. Doordat de uitdaging groter is, zal de succesbeleving ook veel groter zijn als je scoort! Er zijn veel leuke schotspelletjes voor de schutterskorf, niet alleen om plezier te maken, maar ook om te leren. Daarnaast kun je met behulp van een kaart je eigen schotpercentage en de ontwikkeling daarvan bijhouden. 

  Met ingang van het nieuwe korfbalseizoen kun je jouw scoringspercentage verbeteren door te schieten op één van de vier oranje ‘schutterskorven’. 

 • Infrastructuur livestreams

  Als vereniging zochten we al enige tijd naar mogelijkheden om ouders betrokken te houden bij de sportieve activiteiten van hun kinderen en onze vereniging. Afgelopen korfbalseizoen hebben wij enkele testen gedaan met het live streamen van (jeugd)wedstrijden. De positieve reacties hierop waren overweldigend. In de praktijk bleek dat hele families de wedstrijd van hun kinderen, broers, zussen, neefjes, nichtjes en kleinkinderen hebben gevolgd. Ook veel ouderen, die nog nooit bij een korfbalwedstrijd geweest waren of daar niet naartoe konden komen, waren nu opeens in de gelegenheid om mee te kijken. Dit bleek ook te gelden voor familie en ouders van bezoekende verenigingen, die dit ook bijzonder hebben gewaardeerd. Sociaal dus van grote waarde voor ouderen, maar ook veel positiviteit naar korfballers toe die opeens door opa en oma gevraagd worden naar de wedstrijd en hun sportbeleving. Een positieve uitstraling voor de sport en onze vereniging.

 • Video analyse voor sportontwikkeling

  Een veelgestelde vraag van coaches en trainers is om dit vaker te doen, om zo het korfbalspel te kunnen analyseren en de korfbalspelers met beelden nog beter op te leiden en begeleiden in hun ontwikkeling. De verwachting van de trainers, coaches en scheidsrechters was dat dit niet mogelijk was op kleinschalig verenigingsniveau, maar de testen hebben laten zien dat het wel kan. Het analyseren van de spelmomenten draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van de individuele sporter en het team. Ook de coaches/trainers zelf kunnen meer zien of terugkijken.

  Ook de scheidsrechters die we intern begeleiden en opleiden hebben baat bij het in kaart brengen van hun looppatroon tijdens de wedstrijd en het zicht op het korfbalspel. Vanuit het LS hebben wij de mogelijkheid gekregen om de huidige in bruikleen gehuurde apparatuur te optimaliseren naar een aantal ‘live - streaming sportcamera’s’ en het verbeteren en aanleggen van de vaste netwerkvoorzieningen (vaste verbindingen met elektra en snelheid internet). 

  Hiermee borgen wij de (door)ontwikkelingen binnen onze vereniging voor nu en de komende jaren en kan gewerkt worden aan modernere opleidingsmethoden op de langere termijn.