• BBB-toernooi (boules, bbq & bier): woensdag 11 augustus

  14 jul 2021
 • Al sinds mensenheugenis is binnen ons sportcomplex een jeu-de-boulesveld aanwezig. Bijna op elke maandag en woensdag zijn er een aantal groepen ouderen die dit veld optimaal gebruiken en onderling competitie spelen. Recentelijk heeft zich nog een klein groepje bij ons gemeld om gebruik te maken van dit jeu-de-boulesveld.

  Het BBB-toernooi: zomerse combinatie van boules, bbq & bier

  Het idee is om onder onze eigen leden een jeu-de boulestoernooite organiseren en zodoende ook meer kennis en kunde op de doen van deze Franse balsport. Er is gekozen voor woensdagavond 11 augustus vanaf 17.00uur (tot ca. 22u), aangezien de overige data in de agenda niet beschikbaar zijn, de verwachting is dat de meeste mensen terug zullen zijn van vakantie en de datum zich net bevindt voor de start van het seizoen voor selectiespelers (zaterdag 14 augustus).

  Als extraatje wordt met de grill-skills van Smoking Goodness het vlees van Keurslager van Kreuningen bereid, beiden uit Vinkeveen. Daarnaast kun je kiezen voor een speciaalbier arrangement, dat is samengesteld door De Zwart Dranken uit Wilnis. Kosten voor het gehele toernooi inclusief speciaal bier-arrangement is € 35,-. Zonder speciaalbier arrangement bedragen de kosten € 22,50.

  Het spelen van jeu-de-boules en de spelregels van het toernooi

  De metalen ballen voor het spelen van jeu-de-boules worden verzorgd, je hoeft niet je eigen metalen ballenset mee te nemen. Bij jeu-de-boules is het de bedoeling de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (het but) te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren: rollen, halfhoog, hoog.

  We spelen dit toernooi in een ‘doublette vorm’, 2-versus-2 spelers met elk 2 metalen ballen. Het team dat de wedstrijd mag beginnen wordt bepaald door loting (toss). Wie de toss wint, gooit vanaf de tegel aan één van de zijkanten van het speelveld het but in het speelveld met een afstand tussen variëren van 5 tot 8 meter. Het team dat het but uitwerpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet erop gelet worden dat de voeten vast op de tegel blijven staan en niet van de grond mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

  Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen (pointer), de boule van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen, om zo zelf dichter dan de tegenstander bij het but te komen liggen.

  Er wordt niet om beurten gespeeld, maar het team dat het dichtst bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft. Er zijn meetlinten beschikbaar om de afstand tussen boule en but te meten.

  In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichter bij het but te leggen dan de beste boule van de tegenstander. Voor elke boule die een team dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt het één punt (dus maximaal 4 punten in deze vorm). Dan is de werpronde (of mène) voorbij. Het team dat heeft gescoord, werpt de but aan de overzijde van het eerder gemaakt beginpunt gooit het opnieuw uit; daarmee begint de volgende mène.

  Het spel eindigt na 15 speelminuten.

  Aan eind van de wedstrijd wordt de score doorgegeven aan de wedstrijdleider. Win je de wedstrijd, krijg je 2 punten. Bij gelijkspel krijgen beide ploegen 1 punt. Er kunnen maximaal 18 teams meespelen, waarin je wordt ingedeeld in 3 poules. Na de poulefase spelen de nummers 1 uit de poule tegen elkaar voor de toernooiwinst (wedstrijd met 3 teams). De nummers 2, 3, 4, 5, 6 uit de poule zullen dit eveneens met elkaar doen.

  De barbecue en optioneel speciaal bierarrangement

  Aangezien het toernooi zal plaatsvinden onder de gebruikelijke etenstijd, zal de grillmaster van Smoking Goodness in samenwerking met Keurslager Van Kreuningen bij het jeu-de-boulesveld 4  stuks vlees, diverse salades en saus aanbieden.

  Bij goed vlees hoort een heerlijke speciaalbier, tenminste dat is de filosofie van de organisator van dit evenement. In samenwerking met De Zwart Dranken is het mogelijk om een speciaalbier arrangement, bestaande uit 4 verschillende speciaalbieren, te bestellen. Kies je voor dit arrangement? Neem je eigen bierglas mee, zoals dit ook gebruikelijk is bij eerder georganiseerde bierschenkerijen. Het is altijd mogelijk om een andere consumptie (fris, wijn e.d.) te bestellen in het clubgebouw.

  Aanmelden is inmiddels niet meer mogelijk.

  Tot 11 augustus 2021!

  Met vriendelijke groeten,
  Kelvin Hoogeboom
  Organisatie BBB-toernooi